Sunnanå SK vinnare i ATG Drömfond!

Redan i början av sommaren stod det klart att Sunnanå Sportklubb med sin inkluderingsverksamhet TUSS blev utvald som en av fyra finalister i ATG Drömfonds tävling.

I augusti var ATG Drömfonds ambassadör Peter ”Foppa” Forsberg tillsammans med ATG-teamet på besök för att spela in en film om TUSS-verksamheten som Sunnanå SK bedriver i Jörn. De andra finalisterna som bedriver inkluderingsverksamhet finns i Ängelholm, Norrköping och Malmö. Under en månads tid har allmänheten kunnat rösta på sin favorit.

I augusti var Peter ”Foppa” Forsberg på besök hos TUSS i Jörn. Foto: Ryno Quantaz.

I lördags presenterade ”Foppa” vinnaren med motiveringen:

”Med fokus på glädje och delaktighet i en verksamhet där alla ska kunna vara med – oavsett ekonomiska och sociala förutsättningar. För en målgrupp där uppsökande verksamhet och samordning är en faktor till framgång. För föräldrakontakt, tjejers rätt till idrott och lågtröskellag blir årets vinnare i ATG Drömfond 2020 Sunnanå SK och projekt TUSS.”

– Det känns helt fantastiskt och nästan overkligt. Alla finalister bedriver fantastiska verksamheter för barn och unga, så det känns lite som ett lotteri att just vi blev vinnare, säger Linnea Nilsson-Waara projektsamordnare för TUSS.

TUSS karaktäriseras av glädje och gemenskap! Foto: Ryno Quantaz.

Linnea betonar vikten av att denna typ av verksamhet uppmärksammas och får ta mer plats i samhället. Det finns många barn och ungdomar som av olika anledningar inte har möjlighet att delta i idrott – och därför är det viktigt att kunna erbjuda en variation av arenor dit alla känner sig välkomna.

I TUSS är den största målgruppen tjejer med olika etnisk bakgrund. Projektet startades 2016 av initiativtagarna Inger Arnesson och Margareta Eldebo-Zetterlund som såg en problematik av att många tjejer inte kom in i idrotten och föreningslivet.

– Därför är det viktigt att sänka trösklarna för att göra ingången till idrott och föreningslivet så enkel som möjligt. Det ska alltså inte spela någon vem du är, vilken bakgrund du har, vilka förkunskaper eller socioekonomiska förutsättningar du har, säger Linnea.

Lördag den 7/11 presenterades vinnaren av ATG Drömfond 2020.

Alla finalister har redan erhållit 50.000 kr och i och med vinsten i ATG Drömfond vinner Sunnanå SK och projektet TUSS ytterligare 100.000 kr som kommer att gå till samordningsinsatser för att kunna driva och utveckla de TUSS-grupper som finns i Skellefteå, samt bedriva utbildningar och jobba med uppsökande verksamhet för att nå ännu fler tjejer.

Tack till alla som stöttar och har röstat på oss!

Hälsningar TUSS-teamet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *